Wegennet
Het rijden in Namibie en Botswana is zeer goed te doen ook al moet je hier links rijden. Daar ben je snel aan gewend hoewel je best wel eens de ruitenwissers aan zult zetten als je richting wilt aangeven… De wegen op de uitgestippelde routes zijn overwegend gravel, maar van goede kwaliteit en na de juiste instructie dan ook voor iedere reiziger op een comfortabele manier prima te bereizen. Het wegennet is wel wisselend van kwaliteit. Vaak zijn de geasfalteerde wegen prima, maar ze kunnen ook voorzien zijn van vele potholes waardoor het wel opletten blijft.
De gravelwegen kunnen heerlijk en rustig rijden, maar soms kun je ook vele kilometers over een wasbord rijden. Let dus altijd op je snelheid en zoek niet de maximum snelheid op maar een comfortabele snelheid. Houd er met je planning dan ook rekening mee dat de route langer duurt dan de routeplanner aan zal geven.
De gravelwegen zijn vaak erg droog waardoor er een lange stofwolk achter je ontstaat. Als er iemand voor je rijdt, dan kan dat hinderlijk zijn. Inhalen is niet altijd verstandig, vanwege de stofwolk en dan beperkte zicht, dus hou het relaxed en stop gewoon even zodat je meer afstand creëert en geen last meer hebt van de stofwolk.
Verder is het beter om niet in het donker te rijden: zorg er dus voor dat je tijdig bij de volgende accommodatie bent.
Er zijn her en der diverse 4x4-routes van zeer eenvoudig tot zeer lastig. Onderschat deze routes niet en laat je ter plaatse adviseren.
Navigatie
De app ‘tracks4africa’ is een zeer handige tool om te gebruiken. Zet deze thuis alvast op je telefoon. De GPS-ontvangst is uitstekend en nagenoeg alle wegen staan er op vermeld. Zelfs de 4x4-routes!
Standaard zal deze app de snelste route nemen maar je kunt ook een multi-route instellen waarin je tussenstops aangeeft. Neem dan de route uit het road-book en kijk op de kaart welke tussenpunten je kunt invullen dusdanig dat de app exact deze route aangeeft. Neem je de snelste route dan mis je vaak de mooiste wegen!
Je kunt natuurlijk ook gewoon het road-book met een papieren kaart volgen, maar in geval van nood of als je de weg niet kunt vinden is het wel erg handig om de gps-coördinaten te kunnen invoeren en je weg te kunnen vervolgen.
De tijd die tracks4africa aangeeft is erg optimistisch genomen. De stelregel reistijd maal 1,5 klopt heel aardig.
Autobanden
De wisselende wegen vragen wisselende bandenspanning. Stelregel is dat je beter een te lage druk kunt hebben op een asfaltweg dan te hoge spanning op een gravelweg. Rijd dus niet met te hoge bandenspanning op gravelwegen! Let goed op scherpe stenen op eventuele 4x4-tracks.
Ga er vanuit dat je zeker wel een keer een lekke band zult krijgen. Laat je bij de verhuurmaatschappij goed uitleggen hoe je de band moet wisselen en zorg dat je weet waar alle benodigde gereedschap ligt.
Als je een lekke band hebt, laat deze na het wisselen dan direct bij de eerste volgende mogelijkheid repareren. Je hebt twee reservebanden, maar het kan snel gaan en je wil niet gaan rijden met twee lekke reservebanden. Zo snel mogelijk laten repareren dus. Vaak kan dit bij een tankstation en vraag anders onderweg bij het eerstvolgende dorpje waar dit mogelijk is.
Tanken
Zorg er altijd voor dat je tank ruim gevuld is! De afstanden tussen de tankstations kunnen zeer groot zijn en als er een tankstation is dan loop je het risico dat dit gesloten is juist op het moment dat je brandstof nodig hebt. Sommige stations zijn soms maar beperkt geopend, zeker in het weekend.
Je kunt dus beter de tank maar weer vullen ondanks dat er nog maar 25% uit is dan dat je met de laatste 25% brandstof bij een gesloten tankstation staat en het volgende station 400 km verder is.
Stof
De gravel- en/of zandwegen in Namibië en Botswana zijn erg stoffig. Na een paar uren rijden zit je auto van buiten maar ook in de laadruimte achter flink onder het stof. Op de laadruimte zit een klepje, dat je open moet zetten als je over onverharde wegen gaat rijden. Hierdoor ontstaat er overdruk en blijft de laadruimte redelijk stofvrij. Doe je dat niet, dan zit binnen de kortste keren alles volledig onder het stof.
Water
De kwaliteit van het drinkwater is wisselend. In Namibië en Botswana is het in principe drinkbaar. ‘Drinkbaar’ is echter een ruim begrip. Wij adviseren dan ook, om eventueel ongemak uit te sluiten, het water niet te drinken en gebruik te maken van flessenwater Tandenpoetsen en douchen met lokaal drinkwater is geen probleem.
Water/drinkwater is in deze landen schaars, dus verspil het niet!
Supermarkt / inkopen
In de grotere plaatsen is er altijd wel een supermarkt te vinden. Onderweg is er in Namibië en Botswana in de kleinere dorpen niet veel te krijgen. Het is handig om voor vertrek voldoende inkopen te doen zodat je minimaal een week vooruit kunt. Ga er dan ook van uit dat je onderweg niet veel tegen komt.
Heb je self-catering accommodaties, zorg er dan voor dat je altijd voor een paar dagen ‘reserve’-eten hebt in lang houdbare verpakkingen. Mocht je dan niet goed gepland hebben en onderweg echt geen inkopen meer kunnen doen, dan heb je in elk geval je ‘noodrantsoen’ nog.
Heb je geen diner gereserveerd in het restaurant van je self-catering accommodatie waar je verblijft dan is het ook geen vanzelfsprekendheid dat je toch kunt aanschuiven.
Koop ook zeker royaal flessenwater in; reken hierbij op zeker 2 liter per persoon per dag. In grote supermarkten hebben ze ook 5-literflessen.
Wildlife
In Afrika kom je op vele plaatsen allerlei wilde dieren tegen. Wees daar altijd voorzichtig mee! Er zijn legio voorbeelden van ogenschijnlijk onschuldige dieren die agressief werden en mensen aanvielen. Hoewel bijvoorbeeld een giraf een mooi en elegant dier is, kan deze zeer gevaarlijk zijn als je hem te dicht nadert of op een andere manier lastig valt.
Op je reis zul je ondanks alle waarschuwingen toch reizigers zien die uit de auto stappen en naar het wild lopen. Doe dat echter nooit en heb respect voor het wildlife!
Ook kom je veel bavianen tegen. Bavianen zijn meesters in het veroveren van eten en zelfs je dichte tent is niet veilig als er eten in ligt. Voer de bavianen niet anders blijven ze komen. Camera’s zijn ook een gewild object voor bavianen, dus laat deze niet slingeren.
In Namibië zijn de accommodaties voorzien zijn van een hek (fenced) indien er ‘gevaarlijk’ wild als leeuwen en/of luipaarden rondlopen. Check altijd of dat het geval is en volg altijd de voorschriften op van de accommodatie waar je verblijft. Is het niet duidelijk vraag dan ter plaatse wat de regels zijn.
In Botswana zijn vele campsites echter unfenced! Wees daar uitermate voorzichtig en laat je ter plaatse goed voorlichten. Leeuwen, luipaarden, nijlpaarden, olifanten, buffels, etc. kunnen gewoon over de campsite lopen. Maak daarom ook altijd een kampvuur.
Indien je in Botswana op een campsite verblijft en je ’s nachts naar het toilet moet, loop daar dan niet in het donker heen! Je wilt zeker niet geconfronteerd worden met een hongerige leeuw! Zorg dat je bijvoorbeeld Travel Johns of andere plaszakken bij je hebt of koop een emmer met een deksel bij aankomst.
Laat op de campsites in Botswana niets buiten je tent liggen. Hyena’s vinden alles interessant en nemen je schoenen zelfs mee.
Als je op eigen gelegenheid gaat game-driven dan is altijd de regel dat overstekend wild voorrang heeft. Maak geen overbodige geluiden met de auto en wees zelf ook stil. Dieren kunnen geïrriteerd raken van voor hun onprettige geluiden. Stap tijdens het game-driven nooit uit de auto en houd met de auto voldoende afstand!
Let speciaal op met kleine kinderen!
Valuta / Geld
Zorg ervoor dat je altijd voldoende cash geld bij je hebt om een paar dagen door te komen. Je kunt pinnen bij aankomst op het vliegveld. In Botswana kan het noodzakelijk zijn dat je Amerikaanse dollars bij je hebt.
Ben er op voorbereid dat het in Afrika anders kan gaan dan dat je gewend bent. Pinnen kan in de grotere plaatsen meestal wel, maar de pinautomaat/ATM kan ook zomaar buiten werking zijn of simpelweg uitgerekend jouw bankpas niet accepteren. Bij de tankstations accepteren ze soms alleen cash of de betaalautomaat is buiten werking. Soms wordt ook een credit card niet geaccepteerd.
Ga er dus van uit dat je niet overal kunt pinnen en bereid je daar op voor met voldoende cash geld zodat het altijd relaxed blijft!
Fooien
Het is gebruikelijk om een kleine fooi te geven aan de mensen die je van dienst zijn. Dat kunnen de mensen zijn die je koffers sjouwen, je auto voltanken en de ruiten wassen; de gids tijdens een excursie, de bediening in restaurant, de schoonmakers van je kamer, de parkeerwacht, etc.
Denk echter ook aan de mensen achter de schermen! Als je alleen de ober een fooi geeft, dan krijgt de kok die het heerlijke eten gemaakt heeft niets… Vaak zie je in restaurants of lodges een algemene fooienpot staan, die onder het personeel verdeeld wordt. Doe je fooi bij voorkeur in een dergelijke pot.
Telefoneren / bereik
Telefonisch bereik kan zeer matig zijn. Onderweg heb je op veel plaatsen geen bereik met je mobiele telefoon. In geval van autopech kan dat lastig zijn maar, er komt altijd wel iemand langs die je kan helpen en/of naar de volgende lodge kan rijden om daar naar de verhuurmaatschappij te bellen.
Indien je dat niet comfortabel vindt, dan is het wellicht verstandig om een satelliettelefoon te huren bij de autoverhuurder. Dan weet je in elk geval zeker dat je altijd kunt bellen bij eventuele pech of nood. Ook kan het handig zijn om in WIndhoek een prepaid simkaart te kopen van een lokale provider.
Bij de meeste accommodaties is er wel wifi, maar vaak werkt het niet of is het zeer traag. Verwacht daar dus niet veel van!
Aanvullende autoverzekering
Het is aan te raden om een aanvullende verzekering te nemen voor de autohuur. De auto’s worden geleverd inclusief standaard verzekeringen. In geval van schade zijn er een aantal zaken die niet gedekt zijn (bijvoorbeeld ruiten, banden, bodem) en je hebt een eigen risico dat redelijk fors is. Ter plaatse kun je bij de verhuurmaatschappij deze risico’s extra verzekeren maar je kunt dit ook van tevoren thuis doen. Vraag na bij je eigen verzekeraar of tussenpersoon waar je dat het beste kunt doen. Je kunt ook kijken op huurautopolis.nl zodat je kunt zien wat er allemaal in een dergelijke verzekering is meegenomen.
Alarm Hulpdiensten
Al onze reizen in Namibië en Botswana zijn voorzien van een hulpdienstenverzekering via E-MedRescue24.
In geval van een ernstig ongeval of ziektebeeld direct contact opnemen met het noodnummer uit het road-book en vragen om assistentie of medische evacuatie.
Indien het minder urgent is, maar er wel medisch advies gewenst is, dan kun je ook contact opnemen. De dienstverlener heeft namelijk 24 uur per dag medisch personeel in de controlekamer en het is onderdeel van hun dienst om telefonisch medisch advies en ondersteuning te bieden.
REIZEN MET MINDERJARIGE KINDEREN
De Namibische Overheid heeft de immigratiewetten aangescherpt om zo kinderontvoering tegen te gaan.
Er is een officieel internationaal geboortecertificaat vereist voor elk meereizend minderjarig kind. Dit geboortecertificaat kun je aanvragen in de geboorteplaats van het kind.
Wanneer je alleen reist met minderjarige kinderen wordt er tevens om een toestemmingsverklaring van de niet meereizende ouder gevraagd. De toestemmingsverklaring dient ondertekend te zijn door de andere ouder zelf en voorzien te zijn van een stempel van de gemeente of notaris. Tevens dien je een kopie van het paspoort van de andere ouder inclusief handtekening te hebben.
Alle benodigde documenten dienen Engelstalig te zijn.
We raden aan om deze documenten tijdig in orde te maken.