Namibië is een veilig land om op eigen gelegenheid doorheen te reizen. Een rondreis is voor eenieder die van ruimte en wild houdt een aanrader! Extra voordeel van dit land: je kunt er het kraanwater veilig drinken. 

Weer en klimaat

In Namibië zijn de seizoenen tegengesteld aan de onze. Tijdens onze zomer is het winter in Namibië. Overdag is de temperatuur dan aangenaam, maar de nachten kunnen koud zijn, zeker in de woestijn. Dit is ook het droge seizoen, waarbij er nagenoeg geen neerslag valt. De Namibische winter is de beste tijd om Namibië te bezoeken, omdat deze periode de dieren in de wildparken zich het best laten zien. Zij zijn voor water namelijk afhankelijk van de “waterholes” die je vanaf de weg en de rest-camps goed kunt observeren. Deze periode is tevens het hoogseizoen voor reizen in Namibië en ook de scholen (incl. die in Zuid-Afrika) hebben dan vakantie. Tijdig boeken is dus noodzakelijk.

Taal

U kunt in Namibië terecht met Engels, Duits en Nederlands (Afrikaans).

Beste reistijd

Namibië kan het hele jaar door prima worden bezocht. De temperatuur verschilt per gebied. Van november t/m maart kan de temperatuur oplopen tot wel 40 °C en kan het af en toe regenen. In deze periode kunnen de zandwegen in het land verslechteren. De beste reistijd is van mei t/m september, wanneer het zelden regent en de temperatuur overdag tussen de 20°C en 25°C ligt. In de woestijn kan het ’s nachts afkoelen tot onder het nulpunt.

De beste reistijd is van mei t/m september, wanneer het overwegend droog is. Het wild laat zich goed zien bij de drinkplaatsen, de luchten zijn kraakhelder en strakblauw en de kwaliteit van de zandwegen is goed.

Reisdocumenten

Als toerist met de Nederlandse nationaliteit, mag je maximaal drie maanden in Namibië verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Wil je langer dan drie maanden in Namibië verblijven, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de ambassade van Namibië in Brussel. Je kunt ook terecht bij een van de twee consulaten van Namibië in Nederland. Deze zijn gevestigd in Gorinchem en Woerden.

Hoewel je als toerist dus meestal geen visum nodig hebt voor Namibië, moet je wel een aantal andere documenten kunnen overleggen. Zo moet je bijvoorbeeld in het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming en een geldig paspoort.

Vaccinaties en zo

Vaccinaties zijn niet verplicht voor Namibië, maar wel aan te raden. Laat u zich hierover ruim van tevoren (!) adviseren door bijv. de GGD of een commerciële instantie. Of u wel of geen malariaprofylaxe moet slikken, hangt af van uw bestemming en het jaargetijde.

Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden advies en preventieve vaccinaties al dan niet onder bepaalde voorwaarden.

Autorijden

Het hoofdwegennet in Namibië is geasfalteerd. Vele andere wegen zijn echter onverhard of bestaan (grotendeels) uit zand. Deze wegen zijn over het algemeen breed en erg rustig. Wij raden bovendien altijd aan een 4x4-voertuig te huren. Zo is het rijden in dit land geen enkel probleem. In Namibië rijdt men links.

Voor het huren van de auto geldt een minimum leeftijd van 30 jaar. In principe volstaat in Nederlands rijbewijs. Sommige instanties adviseren aanschaf van een internationaal rijbewijs. Dit is te koop bij vestigingen van de ANWB en 1 jaar geldig. Neem een recente pasfoto mee.